Polacy przeciętnie dziennie wypijają niespełna 36 ml soków na osobę (dane KUPS), czyli około siedem łyżeczek. Najczęściej wybierają sok pomarańczowy i jabłkowy oraz soki warzywne (dane AJIN), głównie sok marchwiowy - wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas.

Polska jest głównym dostawcą zagęszczonych soków owocowych, m.in. z jabłek, malin, wiśni, truskawek, czarnej porzeczki, czy też aronii, na rynek unijny. Po Chinach jest największym producentem zagęszczonego soku jabłkowego na świecie.

Według IERiGŻ-PIB rocznie w Polsce produkuje się około 300 tys. t tego produktu, co wynika z bogatej bazy surowcowej. Szacuje się, że blisko połowa wyprodukowanych w Polsce jabłek trafia do przetwórstwa, w tym głównie do produkcji soków.

– Zdecydowana większość zagęszczonego soku jabłkowego trafia na eksport. Z danych Eurostat wynika, że w 2016 r. wolumen eksportu tego produktu z Polski wyniósł blisko 292 tys. t i w ciągu ostatnich pięciu lat zwiększył się aż o 77 proc. Głównymi odbiorcami koncentratu jabłkowego z Polski są Niemcy, Holandia i Austria. Łącznie tylko do tych trzech krajów trafia dwie trzecie wolumenu eksportu polskiego zagęszczonego soku jabłkowego – powiedziała Magdalena Kowalewska, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

 – W Polsce rośnie popyt na sok pomarańczowy. W 2016 r. Polska sprowadziła ponad 54 tys. t soku pomarańczowego, czyli o 6 proc. więcej w ujęciu rocznym i blisko dwukrotnie więcej niż jeszcze pięć lat temu (dane Eurostat)  – dodała Magdalena Kowalewska.

Unia Europejska jest największym importerem soku pomarańczowego na świecie oraz jednocześnie czwartym na świecie jego producentem, po Brazylii, USA i Meksyku. Według prognoz USDA w sezonie 2016/17 UE zaimportuje około 775 tys. t soku pomarańczowego zaś unijna produkcja wyniesie ponad 100 tys. t.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!