Jak informuje BGŻ W największym stopniu jest to skutkiem zmian w eksporcie jabłek, które w ogólnej ilości sprzedanych za granicę owoców stanowią aż blisko 80 proc. (dane za 2010 rok). Od stycznia do sierpnia br. wyeksportowano ich 365 tys. t wobec 663 tys. t w pierwszych ośmiu miesiącach 2010 roku (spadek aż o 45 proc.). Dobre zbiory jabłek w tym roku przełożyły się jednak na poprawę sytuacji w eksporcie pod koniec analizowanego okresu. Już w sierpniu br. Polska wyeksportowała o 54 proc. więcej tych owoców niż w sierpniu roku poprzedniego.

W okresie I-VIII 2011 r., w odniesieniu do analogicznego okresu w roku poprzednim, zmniejszył się również eksport truskawek świeżych (o 10 proc.) oraz malin (o 14 proc.), wzrósł natomiast eksport gruszek (o 60 proc.), śliwek (o 43 proc.) oraz wiśni (o 23 proc.).

W analizowanym okresie nastąpił również znaczny spadek eksportu przetworów owocowych (o 22 proc. do poziomu 412 tys. t), czego główną przyczyną było zmniejszenie eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (o 31 proc.) oraz mrożonek owocowych (o 18 proc.). W przypadku zagęszczonego soku jabłkowego tendencja spadkowa w dalszym ciągu się pogłębia.Wynika to przede wszystkim z nie najwyższych zapasów koncentratu w kraju.

Podobnie jest w przypadku mrożonych owoców, choć tu oprócz niskiego poziomu zapasów trzeba uwzględnić także nieudane tegoroczne zbiory truskawek, które stanowią największy, bo około 40 proc. udział w krajowej produkcji tych przetworów. Mimo opisanych powyżej uwarunkowań eksporterzy nie powinni jednak narzekać. Wzrost cen przetworów spowodował, że wartość ich eksportu wzrosła aż o 21 proc. w analizowanym
okresie (relacja rok do roku), w szczególności zagęszczonego soku jabłkowego (o 49 proc). Ponadto eksporterom sprzyja obecnie słaby złoty, który przekłada się na wzrost otrzymywanych przez nich cen w PLN.

Podobał się artykuł? Podziel się!