W najnowszym wydaniu Agrarmarkte 2011, wykorzystując dane z Eurostatu, zaprezentowano dane dotyczące produkcji warzyw w krajach Unii Europejskiej w roku 2010 – informuje FAMMU/FAPA.

W sumie łączne zbiory w UE – 27 wyniosły 63,498 mln ton wobec 67,361 mln ton rok wcześniej. Zdecydowana większość – 51,625 mln ton to produkcja w „unijnej 15”. W unijnych zbiorach w roku 2010 dominowały przede wszystkim pomidory – 16,9 mln ton. Zebrano 5,7 mln ton cebuli, ponad 5,2 mln ton kapusty czy niecałe 5,2 mln ton marchwi.

Wśród czołowych unijnych producentów warzyw w omawianym okresie znalazły się dwa kraje Włochy i Hiszpania z produkcją na poziomie odpowiednio – 13,5 mln ton oraz 12,7 mln ton. Trzecie miejsce w roku 2010 zajęła Polska z produkcja wynoszącą wówczas 5,2 mln ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!