PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prawie co trzeci konsument chce jeść mięso z hodowli tkankowej

Prawie co trzeci konsument chce jeść mięso z hodowli tkankowej Fot.pixabay.com

Według badań przeprowadzonych na zlecenie Ingredient Communications 60 procent wegan jest skłonnych do spróbowania mięsa produkowanego w laboratorium.



● 29 procent konsumentów w Wielkiej Brytanii i USA twierdzi, że spożywałoby mięso z hodowli tkankowej

● 40 procent Amerykanów chętnie zrobiłoby  to

● 60 procent wegan chciałoby spróbować

Agencja PR Ingredient Communications zleciła firmie Surveygoo przeprowadzenie ankiety internetowej dla 1000 konsumentów w Wielkiej Brytanii i USA.

Respondentom powiedziano, że mięso z hodowli tkankowej jest prawdziwym mięsem wyhodowanym z komórek w laboratorium i niepochodzącym ze zwierząt. Następnie zapytano ich, czy byliby skłonni spożywać tego rodzaju mięso, gdyby było dostępne w sklepach i restauracjach. 29 procent stwierdziło, że tak, a 38 procent stwierdziło, że nie, pozostałe 33 procent nie wiedziało.

Wyniki badania pokazują, że amerykańscy respondenci (40 procent) częściej decydują się jeść mięso z laboratorium niż w Wielkiej Brytanii (18 procent). Wyniki sugerują, że pionierzy hodowli tkankowej w branży mięsnej powinni najpierw wybrać rynek amerykański.

Dość zaskakujące jest to, że wegańscy respondenci najprawdopodobniej spożywałby mięso hodowli tkankowej, a 60 procent twierdzi, że jest gotowe to zrobić. Liczba ta była niższa dla wegetarian (23 procent) i pescatarian (osób jedzących ryby, ale nie mięso) (21 procent). 28 procent osób jedzących mięso, (888 na 1000 ankietowanych jadło  konwencjonalne mięso) - stwierdziło, że jest gotowa spróbować mięsa z laboratorium.

Ingredient Communications, podsumowując badania stwierdziła, że ludzie lubią jeść mięso, ale często czują się winni w kwestiach takich jak dobrostan zwierząt i wpływ rolnictwa na środowisko. Jednak mimo to zaskoczeniem jest to, jak wielu respondentów wyraziło chęć jedzenia mięsa tkankowego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (11)

  • Ola 2018-02-28 06:45:44
    Bardzo dobra opcja. Ludzie ograniczeni boją się wszystkiego, co związane z "laboratorium" lub "syntetyką", mylnie rozumiejąc znaczenie mięsa tkankowego. Byłby to produkt milion razy czystszy od tego, co teraz się spożywa. Jeśli ktoś myśli, że teraz je naturalne mięso ze świni, to podpowiadam sprawdzić, w jaki sposób są te zwierzęta karmione i jakie środki chemiczne (czyt. leki) są im podawane. Mięso tkankowe jest naprawdę dobrą alternatywą! Koniec z ogromnymi hodowlami zwierzątw okropnych warunkach, co prowadzi do chorób i dotyczy na końcu łańcucha dostawczego człowieka, koniec z problemem metanu, Jarku produkują krowy (problem realny) i chociażby ratunek dla terenów zielonych (milionowe hodowle faktycznie zajmują i niszczą duże tereny roślinne). To tylko kilka pozytywów tej alternatywy. Nie bójcie się zmian oraz świadomości tego, co Wam wciskają na talerze!
  • nie rolnik 2018-02-27 19:02:40
    "28 procent osób jedzących mięso, czyli 888 na 1000 ankietowanych - stwierdziło, że jest gotowa spróbować mięsa z laboratorium."- to chyba jakaś wyższa matematyka bo nijak nie mogę zrozumieć jakie to 28 procent=888/1000
  • buhaah 2018-02-27 19:02:10
    Właśnie, zamiast pożywiać się zwierzętami znów zjednoczmy się z nimi i żyjmy pomiędzy nich!
    Jedzmy tylko rzeżuchę, mieszkajmy w ziemiankach i częstujmy się z jednego koryta ze świniakami, śpijmy razem na ściółce i tarzajmy się w błocie chrumkając radośnie!

    Ile przodkowie musieli przepracować i ofiarować w myśli "aby przynajmniej ci po nas mieli lepiej", a tu tacy ludzie, "ojoj bidne ziwerzątka lowciam".

    Najlepiej cofnąć się w rozwoju, dwa patyki jako krzesiwo, płaski kamień i dom z krowiego placka, życie malowane.
  • Miki2 2018-02-27 18:51:06
    Haha spoko jak mięso będzie smakowało jak pasta do zębów i inna chemia z laboratorium przecież nikt pytając ludzi nie mówił że to mięso smakuje jak mięso tylko że skład jest taki jak w mięsie czyli taki suplement diety witamina d nie daje ciepła jak słońce a witamina c w tabletkach nie smakuje jak cytryna czy kiwi
  • Magda 2018-02-27 17:51:07
    Jeśli będzie zdrowsze od tego co kupujemy teraz to jak najbardziej jestem za.Po drugie nie będzie tyle krzywdy i cierpienia dla zwierząt.
  • Polaczek 2018-02-27 15:49:38
    @Stowarzyszenie wolnych debili
    z laboratorium ekologiczne ciekawe...
  • luteks77@wp.pl 2018-02-27 15:46:53
    A do kawy woda z wapnem zamiast mleka, bo też biała,
  • Kulfon 2018-02-27 13:02:49
    na talerzu mięso z laboratorium, w łóżku dmuchana lala- życie jest piękne
  • Stowarzyszenie Wolne Dziki 2018-02-27 12:37:35
    Przynajmniej będzie ekologiczne mięso zamiast wyhodowane z zatrutych pestycydami i nawozami pasz chciwych rolników
  • Stowarzyszenie Wolne Dziki 2018-02-27 12:32:42
    Bardzo dobrze chłopki w gumofilcach przestaną udawać rolników i pójdą na szczaw
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.51.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!