Jak podaje Rabobank spadek produkcji cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) będzie wynikać z ograniczeń areału upraw buraków i spadku plonowania o 8 proc. w relacji rocznej, który wynika z niekorzystnych warunków pogodowych.

Redukcja powierzchni upraw jest konsekwencją nadprodukcji z poprzednich sezonów oraz wysokiego przeniesienia cukru, co zmusiło producentów do ograniczenia kontraktacji. Rabobank oszacował produkcję cukru w UE na 15,3 mln t. wobec 19,3 mln t. rok wcześniej, informuje Reuters.

W Wielkiej Brytanii kontraktacje zmniejszono o 25 proc., co ma skutkować produkcją cukru nieco poniżej miliona t. Zbiory buraków cukrowych w Niemczech mają być niższe o 7,1 mln t., spadając do 20,4 mln t., co przełożony się na mniejszą o 1,2 mln ton produkcję cukru, która wyniesie 3,2 mln t. Zbiory we Francji obniżą się o 14 proc. do 32,6 mln t, a w Polsce mają spaść z 13,5 mln t. do 8,9 mln ton