Oznacza to, że po obserwowanym spadku produkcji w pierwszym kwartale 2015 r. wynoszącym 1,2 proc. w kolejnych trzech produkcja zanotuje wzrost łącznie o 1,6 proc. rok do roku. W 2016 r. oczekuje się dalszego wzrostu na poziomie 1 proc. Przyczyną wzrostu będzie przede wszystkim poprawa wydajności mlecznej krów (1,2 proc.) przy oczekiwanym 0,3 proc. spadku pogłowia bydła mlecznego.

Zmiany unijnej produkcji mleka mogą być dość zróżnicowane w zależności od kraju członkowskiego. Oczekuje się, że produkcja w krajach, takich jak Niemcy czy Francja - odpowiednio pierwszego i drugiego producenta mleka w Unii Europejskiej (łącznie blisko 40 proc. unijnej produkcji) nie przekroczy poziomu odnotowanego przed rokiem.

Zmniejszenie produkcji w tych krajach było widoczne już w pierwszym kwartale 2015 r. ze względu na obawy dotyczące przekroczenia kwoty mlecznej, ale też niskie ceny mleka w skupie. Spowolnienie dostaw widoczne było także w przypadku Wielkiej Brytanii. Z drugiej strony w krajach, takich jak Węgry, Irlandia, Austria, Hiszpania czy też Polska spodziewany jest wzrost produkcji w 2015 r. W przypadku Węgier i Irlandii zwiększenie produkcji mleka przekroczyć może 3 proc. ro do roku. W Polsce, pomimo niskich cen mleka i spowolnienia wzrostu produkcji w pierwszym kwartale 2015 r., w kwietniu br. krajowa dynamika wzrostu produkcji rok do roku sięgnęła 4,2 proc., Jeśli chodzi o Polskę, łącznie w 2015 roku wzrost produkcji mleka prawdopodobnie jednak nie przekroczy poziomu 3 proc.

Oczekuje się natomiast zmian w strukturze przeznaczenia skupionego mleka krowiego w krajach Wspólnoty. Prawdopodobnie zwiększy się przerób surowca do produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Sprzyjać temu będzie wysoki popyt na rynkach zewnętrznych, wzmacniany korzystnym kursem euro do dolara amerykańskiego. Ocenia się, że łączny eksport odtłuszczonego mleka w proszku z UE-28 w 2015 r. wzrośnie o 17 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Według prognoz KE, unijna produkcja OMP w 2015 r. ukształtować się może na poziomie o 8 proc. wyższym w relacji do 2014 r. natomiast pełnego mleka w proszku o 3 proc. wyższym.

Kontynuacja rosyjskiego embargo, mimo zmian w strukturze eksportu serów, spowoduje spadek sprzedaży zagranicznej i wyhamowanie przerobu mleka do ich produkcji. Komisja Europejska ocenia, że w 2015 roku wzrośnie ona zaledwie o 0,5 proc. rok do roku głównie dzięki wzrostowi popytu na rynku wewnętrznym. Dzięki poprawie sytuacji gospodarczej i niższym cenom, konsumpcja serów per capita średnio w UE-28 może wzrosnąć o 1,7 proc. rok do roku.  Prawdopodobnie o 3 proc. zwiększy się natomiast produkcja masła ze względu na wzrost jego zużycia w przetwórstwie (np. piekarnictwo).

Podobał się artykuł? Podziel się!