Podobnie jak w poprzednim sezonie najwięcej wina wyprodukują Włochy – 50 261 tys. hl, czyli o 4 proc. mniej niż w sezonie 2015/2016, drugie miejsc w wielkości produkcji osiągnie Francja – 42 906 tys. hl, czyli 10 proc. mniej niż przed rokiem, a trzecie Hiszpania – 42 500 tys. hl, czyli o 1 proc. więcej niż w sezonie 2015/2016.

Kolejne miejsca w wielkości produkcji zajmą: Niemcy 8 423 tys. hl, Portugalia – 5 630 tys. hl, Rumunia – 4 851 tys. hl, Węgry -2 746 tys. hl, Grecja 2 550 tys. hl i Bułgaria - 1 325 tys. hl.

Łącznie produkcja wina w UE w sezonie 2016/2017 powinna wynieść 165 600 tys. hl, czyli o 4,3 proc. mniej niż w sezonie  2015/2016 i 1 proc. mniej niż wynosi średnia produkcja w ostatnich  5 latach.