Mimo przewidywanego wyhamowania wzrostu powierzchni upraw palmy olejowej, oczekuje się dość znaczącego zwiększenia produkcji oleju palmowego w Malezji i Indonezji. Tym samym udział oleju palmowego w strukturze produkcji olejów na świecie zwiększy się z 34 proc. do 36 proc. Prawdopodobnie w analizowanym okresie wzrośnie również produkcja oleju sojowego, co będzie konsekwencją spodziewanych większych zbiorów i przerobu soi.

Światowa konsumpcja olejów roślinnych w 2024 r. ma wynieść 210,4 mln t i być o 26 proc. wyższa od średniej z lat 2012-2014. Warto zwrócić uwagę, że zużycie olejów roślinnych w najbliższej dekadzie będzie rosło wolniej niż w poprzednim dziesięcioleciu. Jedną z przyczyn będzie spowolnienie konsumpcji olejów przeznaczanych na cele żywnościowe w krajach rozwijających się z 2,7 proc. średniorocznie w poprzedniej dekadzie do 1,1 proc. w przyszłej. Innym powodem wyhamowania zużycia olejów może być spowolnienie wzrostu produkcji biodiesla z surowców rolnych w niektórych krajach.

W kolejnej dekadzie, tak jak w poprzednich latach, blisko 40 proc. olejów wyprodukowanych na świecie będzie przedmiotem handlu. Światowy wolumen eksportu zwiększy się z ok. 70 mln t przeciętnie w latach 2012-2014 do ok. 82 mln t w 2024 r. Największymi eksporterami w skali globalnej pozostaną Malezja i Indonezja.                                                                                                                   

 

Podobał się artykuł? Podziel się!