Żelazo jest ważnym mikroelementem pełniącym istotną rolę w procesach metabolicznych. Jego niedobór objawia się m.in. obniżoną odpornością na infekcje i anemią. Jednak niedobór żelaza u dorosłego bydła występuje niezwykle rzadko. Częściej zdarza się jego duży nadmiar.

Profesor dr hab. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie zaleca wprowadzanie filtrów przeciw żelazu. Trochę to kosztuje ale odżelazowanie wody może pomóc i być opłacalne.

- Uważajcie na wodę z dużą zawartością żelaza. Żelazo zaburza wchłanianie niektórych składników- miedzi, cynku. Ale z drugiej strony, może również powodować stres tzw. nadmiaru reaktywnego tlenu. Ten reaktywny tlen niszczy ciała odpornościowe. Jeżeli krowa ma duży nadmiar żelaza może mieć więcej mastitów i może mieć więcej zatrzymań łożyska – przekonywał profesor Kowalski hodowców bydła na szkoleniu w Kuczynie k. Ciechanowca. Podobał się artykuł? Podziel się!