Liczba świń poddanych ubojowi w porównaniu z 2014 r. wzrosła o 0,8 proc. do 59,3 mln sztuk, czyli o 477 900 sztuk. Wzrost ten osiągnięto wyłącznie dzięki ubojowi świń z krajowych zasobów, które wzrosły do 55 mln sztuk. Niemieckie zakłady w 2015 r. przetworzyły około 4,3 mln świń z importu, czyli o 2,4 proc. mniej niż w 2014 r.

Uboje bydła w porównaniu do 2014 r. spadły o 1,5 proc. do 3,5 mln sztuk.

Po latach wzrostu produkcji i ubojów drobiu po raz pierwszy w 2015 r. nastąpił spadek. W u.br. wyprodukowano 1,52 mln ton mięsa drobiowego, czyli o 0,6 proc., albo 8900 ton mniej niż w 2014 r. Spadkiem zostały dotknięte wszystkie gatunki drobiu

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!