Wieprzowiny wyprodukowano prawie 3,4 mln ton, czyli o 9 proc. więcej niż w 2015 r.

Produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 3 proc. do ponad 4,7 mln ton.

Wołowiny wyprodukowano tyle samo, co w 2015 r., czyli około 1,65 mln ton.

Rosyjski import mięsa w 2016 r. szacowany jest na 1,0 do 1,05 mln ton, co stanowi mniej niż 10 proc. krajowego zapotrzebowania.

Mniej niż połowa importowanego mięsa pochodziła z Brazylii, 28 proc. z Białorusi, a kolejne 9 i 6 proc. z Paragwaju i Argentyny.

Spadający popyt na rynku przy rosnącej produkcji rodzimych producentów skłania ich do zwiększania eksportu mięsa.

Przy szacowanym na 170 tys. ton ubiegłorocznym eksporcie mięsa był on prawie dwukrotnie większy niż w 2015 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!