Grupa Cherkizovo zwiększyła produkcję mięsa i jego przetworów w porównaniu z 2015 r. o 8,7 proc. do 903 200 ton.

Najważniejszym produktem jest drób, którego produkcja w porównaniu z 2015 r. wzrosła o 6,4 proc. do 500 300 ton.

Produkcja wieprzowiny wzrosła o 9 proc. do 184 800 t. Firma przejęły dwie fermy świń w okolicach Woroneża. Jednak ceny wieprzowiny na skutek większej podaży świń rzeźnych i spadku siły nabywczej w całym kraju spadły o około 10 proc.

Największy wzrost produkcji odnotowano w przypadku gotowych do sprzedaży produktów mięsnych. Wyniósł on 14,1 proc. do 218 100 ton. Przyczyniła się do tego większa produkcja przetworów mięsnych z wyłączeniem wędlin i kiełbas.

Trzeci, co do wielkości producent mięsa Holding Miratorg zwiększył przede wszystkim sprzedaż gotowych do spożycia produktów mięsnych. Zakład Miratorg Zapad w 2016 r. zwiększył ich produkcję o 27 proc. do ponad 43 000 t i przygotowuje się do dalszego wzrostu dzięki nowej linii produkcyjnej.

Rozwija się również produkcja notowanego na giełdzie koncernu rolniczego Rusagro produkującego oleje, tłuszcze, wieprzowinę i cukier. Zakupił on zakład uboju świń w Ussuryjsku niedaleko chińskiej granicy. Zainwestowano tam w przeliczeniu około 8 mln euro. A w 2018 r. zakład ma osiągnąć możliwość uboju 120 świń na godzinę.

Podobał się artykuł? Podziel się!