Prognoza wzrostu produkcji uzasadniona jest między innymi przewidywanym zwiększeniem powierzchni uprawy buraków cukrowych, która w porównaniu z 2015 r. ma być większa o 6 proc. i osiągnąć 1,085 mln ha.

Stowarzyszenie rosyjskiego przemysłu cukrowniczego (Sojuzrossachar) przewiduje w aktualnym roku gospodarczym 2015/2016 produkcję 5,23 mln ton cukru. W połowie lutego br. produkcja cukru w Rosji wynosiła 5,16 mln ton i była o 16,3 proc. wyższa niż w tym samym czasie w 2015 r.

Od początku sezonu cukrownie przetworzyły w Rosji 34,21 mln ton buraków cukrowych, czyli o 16,2 proc. więcej niż przed rokiem. Według ostatnich szacunków rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w 2015 r. wyprodukowano 37,6 mln ton buraków cukrowych, wobec 33,5 mln ton w 2014 r.

Ze względu na wyższe zbiory buraków cukrowych w 2015 r. rosyjski import cukru w porównaniu z 2014 r. spadł o 23,9 proc. do 507 tys. ton.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!