Produkcja roczna mleka surowego to tylko 17 mln ton, czyli o 13-14 mln ton mniej niż podaje  rosyjska federalna służba statystyczna (Rosstat). Różnica wynika z fałszowania żywności.

RSPMO nie zgadza się tez podawanym przez Rosstat oficjalnym stopniem samowystarczalności Rosji, jeżeli chodzi o produkcję sera. Miał on wynieść w 2015 r. 25 proc., a w 2016 r. wzrosnąć do 67 proc. Według RSPMO, zawyżony stopień samowystarczalności spowodowany jest fałszerstwami żywności.

Prócz tego konsumpcja produktów mleczarskich w Rosji spada na skutek rosnących cen. O ile w 1991 r. ich konsumpcja na osobę wynosiła średnio 387 kg, to w 2016 r. spadła do 234 kg.

Mimo subwencji w ciągu ostatnich pięciu lat pogłowie krów mlecznych w Rosji wzrosło tylko o 8 proc. do 8,2 mln sztuk. Według RSPMO, winny jest przestarzały system subwencji.

Podobał się artykuł? Podziel się!