Jako uzasadnienie wprowadzenia zakazu podano rozpad kolb w dostawie kukurydzy z USA oraz znalezione przez rosyjskich inspektorów Rosselkhoznadzor szczepy bakterii i nasiona chwastów.

Według rzecznika Rosselkhoznadzor, dostawy z USA powinny być certyfikowane mikrobiologicznie, aby zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe, a właściwa kontrola nie miała miejsca.

Według rosyjskiego ministra rolnictwa za soję pochodząca z USA powinno się zastąpić towarem z Ameryki Łacińskiej.

Według rosyjskich w 2015 r. sprowadzono z USA 2,2 mln. ton soi i 43800 ton kukurydzy.

Według szacunków amerykańskiego ministerstwa rolnictwa (USDA) Rosja sprowadziła w minionym sezonie 2014/2015 łącznie 2 mln ton. soi

Według rosyjskiego ministerstwa rolnictwa w Rosji ubiegłoroczne zbiory ziarna kukurydzy wyniosły 12,7 mln ton i 2,6 mln ton soi.

Podobał się artykuł? Podziel się!