Pogłowie trzody chlewnej wynosiło łącznie 23,8 mln zwierząt, a drobiu 581,9 mln sztuk. Było to odpowiednio 1,5 proc. i 4 proc. więcej niż przed rokiem.

W tym samym czasie spadło jednak pogłowie bydła, owiec i kóz. Bydło było 19,7 mln sztuk (o1,1 proc. mniej niż przed rokiem), z czego krów do 8,4 mln sztuk (o 0,9 proc. mniej), owiec i kóz łącznie do 27,5 mln ( o 1 proc. mniej).

Jak informuje Rosstat, przemysłowa produkcja mięsa w pierwszej połowie 2017 r. wyniosła łącznie 6,5 mln ton (w wadze żywej).

Produkcja mięsa drobiowego w porównaniu do pierwszej połowy 2016 r. wzrosła do 3,165 mln ton (o 5,2 proc. więcej), a wieprzowiny do 2,065 mln ton (o 4,5 proc. więcej).

Produkcja wołowiny obniżyła się w tym czasie o 0,8 proc. do 1,07 mln ton. Zwiększyła się za to produkcja mięsa owiec i kóz o 2,8 proc. do 147,5 tys. ton.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!