Wzrost obrotów dotyczy wszystkich kanałów sprzedaży od specjalistycznych sklepów po supermarkety.

Wraz zrostem sprzedaży produktów ekologicznych rozszerzono ich produkcję. Według danych z końca czerwca br. uprawy ekologiczne prowadzone były na 1,25 mln hektarów, czyli powierzchni o 10 proc. większej niż w końcu 2014 r. Powierzchnia certyfikowanych upraw ekologicznych wynosi ponad 1 mln hektarów, a około 200 tys. hektarów oczekuje na jego uzyskanie.

Liczba gospodarstw ekologicznych wynosiła w końcu czerwca br. 28621 i była o 8 proc. większa niż pod koniec 2014 r. Produkcją ekologiczną zajmuje się 6 proc. francuskich gospodarstw rolnych. Najwięcej, bo 200 nowych producentów ekologicznych przybyło w Pirenejach.

Największy wzrost produkcji ekologicznej odnotowano w produkcji zbóż i  hodowli krów mamek odpowiednio 22 i 10 proc.