Winorośl uprawiana jest na 194,24 ha, a zbiór winogron z przeznaczeniem do wyrobu wina przeprowadzono ze 159,38 ha winnic uzyskując 7463,11, kwintali winogron.

O ile w poprzednich sezonach produkcja wina czerwonego i białego była porównywalna to w sezonie 2015/206 wina białego wyprodukowano 2716,26 hl, a czerwonego 2301,09 hl.

Wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Polski, przeznaczone do sprzedaży wymaga uzyskania wpisu do ewidencji. Wpis jest dokonywany corocznie na dany rok gospodarczy. Rok ten na rynku wina trwa od 1 sierpnia  do 31 lipca roku następnego. W przypadku nie złożenia wniosku i nie uzyskania wpisu do ewidencji producent nie będzie mógł sprzedawać wina ze zbioru uzyskanego w 2016 r. Wnioski przyjmuje ARR.

Podobał się artykuł? Podziel się!