52 proc. powierzchni uprawy warzyw gruntowych przypada na trzy kraje związkowe: Północną Nadrenię-Westfalię, Nadrenię –Palatynat i Dolną Saksonię.

Największą powierzchnię uprawy zajmują szparagi – 25 700 ha, Cebula i marchew uprawiana jest na 10 tys. ha. Uprawa kapusty zmniejsza się. Dominuję wśród niej: kapusta biała, kalafior i kapusta czerwona. W ostatnich dziesięciu latach powierzchnia uprawy sałat powiększyła się o 17 proc. przy znacznym poszerzeniu odmian.

Mimo rosnącej uprawy warzyw gruntowych Niemcy muszą importować ponad 50 proc. warzyw. 90 proc z nich pochodzi z sąsiadujących krajów UE.

Liczba gospodarstw ogrodniczych uprawiających w Niemczech warzywa spadła od 2000 r. i w 2015 r. wynosiła około 6100.Zwiększyła się średnia powierzchni a uprawy warzyw w gospodarstwie z 7,3 ha w 2000 r. do 18,9 ha w 2015 r.

Największa część powierzchni uprawy warzyw w Niemczech jest zarządzana przez firmy uprawiające 20 i więcej hektarów warzyw gruntowych.