W ubiegłym roku produkcja jaj była o 3,8 proc. wyższa niż w 2013 r. Wzrost ten spowodowany był przede wszystkim większą krajową konsumpcją i relatywnie niską ceną pasz. W 2015 r. produkcja jaj powinna wzrosnąć o dalsze 1,8 proc., przy utrzymujących się niskich cenach pasz i ponownym wzroście zapotrzebowania na nie z zagranicy.

Eksport jaj w 2014 r. zmniejszył się o 6 proc. na skutek spadku importu rosyjskiego (embargo od sierpnia) i białoruskiego.

Głównymi odbiorcami jaj z Polski pozostają Niemcy i Holandia, a jaj przetworzonych: Niemcy, Czechy, Holandia i Dania.

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. wywóz jaj z Polski był niższy o 1 procent w stosunku do analogicznego okresu 2014 r., gdyż wówczas spadek eksportu do Rosji i Białorusi skompensowany został przez wzrost sprzedaży na Węgry i do Ukrainy.