Co prawda w pierwszym kwartale 2011 roku, ze względu na niższe zbiory warzyw w roku ubiegłym, produkcja mrożonek warzywnych była mniejsza w porównaniu do tego samego okresu w 2010 roku. Silny wzrost nastąpił dopiero w ostatnich miesiącach. W samym wrześniu br. firmy te wytworzyły 74 tys. t mrożonek, czyli aż o 20,3 proc. więcej niż we wrześniu w roku poprzednim. Jeśli tendencja ta utrzyma się do końca roku,
oznaczać to będzie powrót do trendu wzrostowego, po załamaniu tej produkcji w 2009 roku.

Tegoroczny wzrost produkcji wynika głównie ze wzrostu zbiorów krajowych warzyw w stosunku do 2010 roku. Biorąc jednak pod uwagę okres ostatnich kilku lat, zwiększanie produkcji mrożonek warzywnych było możliwe głównie dzięki wzrostowi zapotrzebowania na rynku krajowym, ale
również dzięki dość silnemu rozwojowi eksportu. Według danych IERiGŻ, eksport polskich mrożonek warzywnych od 2003 do 2010 roku zwiększał się średnio o 2,9 proc. rocznie.

Podobna sytuacja występuje w przypadku mrożonych owoców. Według danych GUS, ich produkcja w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy 2011 roku wyniosła 266 tys. t i była o 12,1 proc. wyższa w porównaniu do analogicznego okresu w 2010 roku. Było to w zdecydowanym stopniu rezultatem zmian w wielkości produkcji surowca do przetwórstwa, informują analitycy BGŻ.

Co prawda tegoroczne zbiory truskawek, które w strukturze produkcji krajowych mrożonek z owoców stanowią aż 40 proc. udziału, zmniejszyły się w porównaniu do roku poprzedniego. Zdecydowanie wzrosły natomiast zbiory malin oraz wiśni, które łącznie w tej strukturze zajmują niewiele mniejszy udział (ok. 37 proc.).