W 2021 r. rynek ten ma być wart 27,9 mld dolarów. Przyczynić do tego ma się rosnące: konsumpcja produktów mięsnych, wymogi dotyczące jakości mięsa i bezpieczeństwo związane z pojawiającymi się ogniskami chorób zwierząt.

Najszybciej, bo w tempie 6,2 proc. rocznie ma w latach 2015-2021 rosnąć rynek dodatków paszowych w rejonie Azji i Pacyfiku.

Aż ¾ tego rynku dodatków mają stanowić dodatki paszowe przeznaczone dla drobiu i trzody chlewnej.

Dominującą pozycję na tym rynku dodatków zajmują i nadal mają zajmować aminokwasy. Obecnie przypada na nie ponad połowa udziału w rynku dodatków paszowych. Największy, bo 44 proc. udział w rynku aminokwasów ma metionina. Rynek aminokwasów ma rozwijać się w tempie 7,2 proc. rocznie.

W grupie enzymów paszowych najczęściej stosowane są polisacharydy nieskrobiowe mające wpływ na resorpcję substancji odżywczych, metabolizm lipidów i system immunologiczny zwierząt.