Przyczynami możliwego zmniejszenia eksportu mogą być: słaby kurs rubla, restrykcyjna polityka dotycząca handlu oraz własna konkurencyjna produkcji.

Tymczasem oczekiwany jest wzrost rosyjskiego eksportu mięsa kurcząt do 70 tys. ton. Głównymi odbiorcami są Kazachstan i Kirgistan, ale ostatnio rosyjscy producenci otrzymali dostęp do nowych bliskowschodnich rynków, choć eksport na nie mogą utrudnić problemy sanitarne.

Produkcja mięsa brojlerów w 2016 r. w Rosji prognozowana jest na 3,70 mln ton, czyli o 4 proc. większą niż przed rokiem. Przyczynia się do tego ekspansja produkcji i stabilny popyt.

Mimo rosnącej produkcji i coraz silniejszej konkurencji wśród producentów lokalnych w 2016 r. spadło ryzyko nadmiernego nasycenia rynku. Jednak konkurencja między producentami i konsolidacja branży może nasilać się.

Spożycie mięsa brojlerów w Rosji prognozowane jest w 2016 r. na 3,76 mln ton, czyli o 0,4 proc. więcej niż w 2015 r.  

Nie ma podstaw do oczekiwania w 2016 r. na wzrost cen mięsa kurcząt. Jednak w 2015 r. cena półtusz wieprzowych spadła o 32,7 proc do 2,03 dolara za kilogram. Dalszy spadek może spowodować zmiany w popycie na rzecz wieprzowiny.