Mimo, że ceny uzyskiwane przez producentów wzrosły w przypadku mleka spożywczego 0 5,8 proc., masła o 12,1 proc., mleka pełnego w proszku o 9,9 proc., a serów nawet o 16,2 proc. Przyczynił się do tego brak mleka surowego na rynku.

Innymi przyczynami wzrostu cen są też wyższe koszty produkcji mleka wynikające z dewaluacji rubla oraz rosnące koszty importu urządzeń i pasz. Ponadto wzrosły koszty kredytów, a w ubiegłym roku dotacje zostały wypłacone zbyt późno.

W ciągu drugiego półrocza 2014 r. i pierwszego półrocza 2015 r. rosyjski import serów spadł o 89,4 proc. do 41 tys. ton, masła o 87,2 proc do 7,3 tys. ton, mleka pełnego w proszku o 71,8 proc. do 8,5 tys. ton i mleka odtłuszczonego w proszku o 84,2 proc. do 7,1 tys. ton.

W tym samym czasie o 8,3 proc. wzrosła rosyjska produkcja masła i o 22,5 proc. produkcja serów.

Podobał się artykuł? Podziel się!