Wysokie tempo wzrostu, jak podaje Agra Europe, powinno również utrzymać się w 2016 r. i pozwolić na zwiększenie produkcji do poziomu 3,65 mln t (wyrażonej, jako mięso gotowe do obróbki termicznej). Rozwój bazy surowcowej i przetwórstwa, a tym samym produkcji, w dużym stopniu wpłynie na poprawę poziomu samowystarczalności w zakresie mięsa drobiowego w Rosji. Dla przypomnienia, u naszych wschodnich sąsiadów spożywa się łącznie 3,73 mln t drobiu, zatem już za rok produkcja krajowa zbliży się do zapotrzebowania na rynku rosyjskim.

Do tak prężnego rozwoju sektora drobiu w Rosji przyczyniło się embargo nałożone przez władze rosyjskie w 2014 r. na drób i mięso drobiowe m.in. z UE oraz Stanów Zjednoczonych. Kraje te były do tej pory ważnymi partnerami handlowymi dla tego kraju. Jednakże luka na rynku powstała na skutek wprowadzenia ograniczeń w imporcie, była mocnym sygnałem dla krajowych producentów do rozwoju działalności.

Wydaje się, że rozwój sektora drobiarskiego w Rosji będzie kontynuowany również w kolejnych latach. Pozwoli to nie tylko na uniezależnienie się od importu surowca, ale może przyczynić się do zwiększenia roli Rosji, jako eksportera drobiu na rynku światowym. Już obecnie kraje takie jak Brazylia, Argentyna czy Turcja po uzyskaniu pozwoleń na eksport surowca do Rosji, planowały kierować tam znaczne wolumeny mięsa drobiowego. Tymczasem wyraźny wzrost produkcji odnotowany już na początku br. spowodował, że wolumen importu, który trafiał do naszych wschodnich sąsiadów, był znacznie poniżej oczekiwań eksporterów.

Agra Europe wskazuje również na zmiany zachodzące w polityce handlowej prowadzonej przez agencję rządową Rosselkhoznadzor. Agencja ta stara się na większe otwarcie rynków trzecich na rosyjski surowiec. Rozmowy handlowe prowadzone są obecnie z przedstawicielami Turcji. Mowa jest również o RPA, Maroku, Singapurze i Chinach.

Pomimo trwających napięć pomiędzy Rosją a UE, władze rosyjskie nie wykluczają możliwości wejścia również na rynek wspólnotowy. Jak podaje Agra Europe, już obecnie istnieje kilka firm rosyjskich, które mogą dostarczać surowiec na rynek unijny, w tym Miratorg usytuowany na terenie Kaliningradu. Podobno firmy te odnotowują spore zainteresowanie surowcem oraz przetworzonymi produktami takim jak nuggetsy.

Zmiany, które zachodzą na rynku rosyjskim, nie stanowią obecnie zagrożenia dla rynku polskiego. Pokazują niemniej, że konkurencja na globalnym rynku drobiu będzie się zaostrzać. Producenci na świecie, w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie mięsem drobiowym, inwestują w produkcję żywca i rozbudowę mocy przetwórczych. Na rynku wyłaniają się też coraz więksi gracze, co może doprowadzić do stopniowych zmian na poziomie firm drobiarskich, w tym przejęć i fuzji.