Mimo silnego wzrostu produkcji cukru w UE prognoza USDA mówi, że do końca sezonu 2017/2018 zapasy cukru spadną w porównaniu z bieżącym sezonem o 250 tys. ton (32 proc.) do około 524 tys. ton.

Zapasy cukru w UE na podstawie przewidywanych potrzeb mają być w nadchodzącym sezonie drastycznie niskie.

Prognoza produkcji cukru w nadchodzącej kampanii w UE ma wynieść 18,6 mln ton, czyli o 2,1 mln ton więcej (13 proc.) niż poprzednio. Eksperci opierają swoją prognozę na większej powierzchni uprawy buraków cukrowych i spodziewanych większych plonach.

Import cukru do UE w związku z dużą produkcją ma spaść o 1,1 mln ton (36 proc.) do 2 mln ton. Mimo ograniczeń wywozowych eksport zostanie prawdopodobnie zwiększony o 700 tys. ton, czyli o prawie połowę do 2,2 mln ton.

Na światowym rynku cukru w sezonie 2017/2018 przewidywana jest produkcja o 8,8 mln ton (5 proc.) większa niż dotychczas rekordowa wynosząca 179,6 mln ton cukru białego.

Nadwyżka światowej produkcji cukru nad jego konsumpcją w sezonie 2017/2018 ma przekroczyć 8,1 mln ton, podczas gdy w obecnym sezonie wynosi minus 1,1 mln ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!