Embargo rosyjskie uderzyło przede wszystkim w producentów kapusty pekińskiej, której eksport do Rosji stanowił 60 proc. całego eksportu, a także pomidorów i ogórków - 50 proc. eksportu. Udział eksportu tych warzyw wynosił też odpowiednio 40 i 15 proc. zbiorów – mówi dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wpływ rosyjskiego embarga spadek cen pozostałych gatunków warzyw był mniejszy, bo ich eksport był zdecydowanie mniejszy, bo poniżej 10 proc.

Sytuację na naszym rynku w pewnym stopniu polepszyły opóźnione i mniejsze zbory warzyw w Europie Południowej. Zwiększył się dzięki temu jesienny popyt na polskie pomidory i ogórki spod osłon. Ceny skupu pomidorów, jako jednego warzywa są wyższe niż przed rokiem.

W 2015 r. na szybkie zniesienie embarga nie ma, co liczyć. W styczniu i lutym ruszy eksport warzyw korzeniowych i kapust. W kwietniu i maju pojawia się nowalijki spod osłon i będą konkurować z warzywami z Europy Południowej. Sytuacja cenowa i popytowa dla polskich producentów będzie wtedy najprawdopodobniej gorsza niż obecnie.

Ceny skupu w spółdzielniach ogrodniczych w końcu drugiej dekady listopada wynosiły średnio dla: cebuli 0,48 zł/kg (przed rokiem 1,11 zł/kg), kapusty białej 0,24 zł/kg (0,49 zł/kg w 2013 r.), kapusty pekińskiej 1,6 zł/szt. (przed rokiem 1,47 zł/szt.), marchwi 0,55 zł/kg wobec 0,66 zł/kg przed rokiem, pietruszki 1,24 zł/kg (2,01zł/kg w 2013 r.), buraków 0,51 zł/kg i 0,78 zł przed rokiem, pory 0,83 zł/kg i 1,9 zł/kg w 2013 r., selery 1,13 zł/kg i 1,65 zł/kg przed rokiem, ogórki spod osłon 4,47 zł/kg, a przed rokiem 6,60 zł/kg oraz pomidory spod osłon 3,96 zł/kg i 3,50 zł/kg.

Ceny skupu warzyw w zakładach przetwórczych i  chłodniach wynosiły w tym samym czasie średnio: dla marchwi na kostkę  0,24 zł/kg, a przed rokiem 0,27 zł/kg, kalafiora różyczkowy 1,13 zł/kg i 1,16 zł/kg przed rokiem, brokułu różyczkowy odpowiednio 1,52 zł/kg i 1,62 zł/kg i cebuli obieranej 1,00 zł/kg i 1,39 zł/kg w 2013 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!