Przeciętne roczne spożycie owoców jagodowych (dane IERiGŻ) w polskich gospodarstwach domowych w 2016 r. wyniosło około 5,16 kg na osobę i utrzymuje się na stabilnym poziomie – wynika z analizy ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas. 

Polska jest ważnym graczem na światowym i europejskim rynku owoców jagodowych. Nasz kraj jest największym w Unii Europejskiej producentem zagęszczonego soku truskawkowego, malinowego, z czarnej porzeczki, a także aronii. Jesteśmy także kluczowymi dostawcami mrożonych malin i truskawek.

 – Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zbiory owoców jagodowych w Polsce w 2017 r. wyniosą około 470 tys. ton, co będzie stanowić 14 proc. produkcji owoców ogółem. Wśród owoców jagodowych w naszym kraju pierwsze miejsce zajmują truskawki, których produkuje się najwięcej, bo około 200 tys. ton rocznie, czyli 35 proc. zbiorów owoców jagodowych – powiedziała Magdalena Kowalewska, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Mniejsza produkcja truskawek ciąży na ich cenach

Tegoroczny sezon truskawkowy upłynął pod znakiem wysokich cen zarówno truskawek deserowych, jak i tych, które trafiły do przetwórstwa, co było konsekwencją mniejszych, o ponad 11 proc. zbiorów.  Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w bieżącym sezonie ceny truskawek na rynkach hurtowych na początku czerwca br. były nawet o 80-100 proc. wyższe w relacji rocznej. 

Ceny porzeczek czerwonej i czarnej idą w górę

Polska jest największym na świecie producentem porzeczki czarnej. Rocznie produkujemy jej około 120-125 tys. ton. Poprzednie trzy sezony nie były zbyt udane dla producentów porzeczki czarnej, ponieważ istotnie obniżyła się opłacalność produkcji. W połowie lipca br. jej cena w skupie była prawie dwukrotnie wyższa, co wynikało prawdopodobnie z mniejszej produkcji. Organizacje branżowe (KSPCP) oceniają, że w tym roku może być ona nawet o połowę mniejsza. W Polsce porzeczki czarne przeznaczane są głównie do przetwórstwa, chociaż coraz częściej można spotkać je także w sprzedaży detalicznej. W trwającym sezonie wyższy skok cenowy odnotowała również porzeczka czerwona. Według danych rynkowych, średnio na giełdach hurtowych w Polsce w połowie lipca br. można było je nabyć za około 5,20 zł za kilogram, czyli o 10 proc.  drożej w ujęciu rocznym.