PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru Bank BGŻ BNP Paribas: Mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych (Fot.pixabay.com)

Autor: farmer.pl

Dodano: 27-09-2017 08:55

Tagi:

Spożycie cukru w polskich gospodarstwach jest coraz mniejsze. Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie.



Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas, oznacza to, że w ciągu 10 lat, średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, zmniejszyło się aż o pół kilograma, czyli o jedną trzecią. Jednak mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych.

– Największym spożyciem cukru, wśród podstawowych grup gospodarstw domowych, w przeliczaniu na jedną osobę, charakteryzują się gospodarstwa domowe rolników. W 2016 roku było ono na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Wyższy od przeciętnej poziom spożycia, obserwowany był również w gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Z kolei najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność. Zdecydowanie więcej cukru nabywają mieszkańcy wsi, o około pół kilograma miesięcznie na osobę więcej, niż mieszkańcy miast – dodaje Paweł Wyrzykowski.

Warto jednak zauważyć, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

Cukier już nas nie krzepi?

Spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast, czy przyrządzamy mniej konfitur.

Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych.

Nowe regulacje na rynku cukru wpłyną na cenę cukru

Rynek cukru czekają za kilka dni duże zmiany. Od 1 października 2017 roku przestaje obowiązywać unijny mechanizm kwotowania produkcji cukru. W rezultacie w sezonie 2017/2018 produkcja buraków cukrowych oraz cukru we Wspólnocie powinna znacząco się zwiększyć. Podobne tendencje spodziewane są również w Polsce. Czynniki te mogą wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS, w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego kryształ płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

Zdaniem analityków Banku BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że  cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności,  i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.103.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!