Eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny z Niemiec spadł w porównaniu z pierwszym kwartałem 2015 r. o 6 proc. do 419,3 tys. ton.

Spadek ten nastąpił pomimo 82 procentowego wzrostu niemieckiego eksportu do Chin.

Zmniejszony został natomiast eksport do innych krajów, szczególnie w UE. Eksport do Holandii spadł o 20 proc. do 35,5 tys. ton, do Polski o 12 proc. do 40,1 tys. ton, a do Włoch o 8 proc. do 88 tys. ton. Łącznie niemiecki eksport wieprzowiny w I kwartale br. w porównaniu z 2015 r. był 0 6 proc. niższy i wyniósł 419,3 tys. ton.

Przy spadającym spożyciu wieprzowiny w Niemczech i stagnacji na rynkach UE coraz więcej wieprzowiny przeznaczane będzie na zaopatrzenie rynków azjatyckich.

W I kwartale br. w porównaniu z 2015 r. spadł też o 9 proc. do 223,6 tys. ton niemiecki import świeżej i mrożonej wieprzowiny. Zmniejszyły się: o 23 proc. do 71,3 tys. ton import z Danii, o 13 proc. do 26,2 proc. z Holandii i o 7 proc. do 72,4 tys. ton z Belgii. Wzrósł za to o 17 proc. do 16,8 tys. ton import z Hiszpanii.