Spadek ten w roku nastąpił mimo najwyższego w historii indeksu cen mięsa- średniej rocznej 199 punktów i 8,1 procent wyższego niż w 2013 roku. Indeks zbóż, natomiast spadł o 12,5 proc. w porównaniu do poprzedniego roku. Przyczyniły się do tego prognozy produkcji i duże zapasy.

Wskaźnik cen żywności FAO jest ważonym indeksem, który analizuje ceny pięciu głównych grup towarowych żywności na rynkach międzynarodowych. Agreguje on indeksy cen zbóż, mięsa, nabiału, olejów roślinnych i cukru.

Cztery z tych indeksów w 2014 roku są na najniższym poziomie od 5 lat lub w pobliżu najniższego poziomu.

Miesięczny indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 183.9 punktów w grudniu, czyli 0,4 proc. więcej niż w listopadzie. Stało się tak, gdyż ceny pszenicy wzrosły z obawy, że Rosja może ograniczyć jej wywóz. Jednak wzrost ten został ograniczony przez silniejszego dolara amerykańskiego. Drugim czynnikiem ograniczającym ten wzrost był spadek cen ryżu.

Indeks cen mięsa FAO spadł w grudniu, o 1.9 proc. w porównaniu z listopadem.

Indeks cen mleka FAO zmniejszył się w grudniu o 2,3 proc. do 174 punktów w porównaniu z listopadem, czyli do najniższego poziomu od końca 2009 r. Największe spadki cen dotyczyły mleka w proszku, masła i sera.

Indeks cen cukru FAO spadł o 4,8 procent do 219 punktów w porównaniu z listopadem, przede wszystkim ze względu na duże zapasy u głównych producentów takich jak. jak np. Brazylia.