Cena ta jest zbliżona do poziomu, który obserwowaliśmy od początku marca br. W okresie ostatnich pięciu tygodni ceny żywca zwiększyły się przeciętnie zaledwie o 0,05 zł/kg. Są to mniejsze wzrosty niż zazwyczaj odnotowywane o tej porze roku. W analogicznym okresie w ostatnich sześciu latach wzrastały średnio o 0,10 zł/kg.

Obecny poziom cen jest również o prawie 6 proc. niższy niż przed rokiem. Prawdopodobnie na utrzymanie się cen na rynku mają wpływ wstawienia, które w styczniu br. wzrosły w skali roku o 13,6-procent do poziomu 81,9 mln szt.

Również dane za luty br. wskazują na utrzymanie się silnej tendencji wzrostowej na poziomie ponad 8 proc. w skali roku do poziomu 79,4 mln szt. Biorąc pod uwagę 5-6 tyg. okres produkcji żywca, zwierzęta te trafią na rynek najprawdopodobniej w okresie od lutego do połowy kwietnia br. W kolejnych tygodniach możemy, zatem oczekiwać raczej niewielkich wzrostów cen wspieranych czynnikami sezonowymi.

Podobał się artykuł? Podziel się!