Światowa produkcja wieprzowiny powinna w 2016 r. nieznacznie spaść o 0,7 proc. do 116,4 mln ton. Główną przyczyną spowolnienia jest mniejsza produkcja w Chinach. Ma ona wynieść 54 mln ton, czyli o 2,5 proc. mniej niż w 2015 r.

Wzrost produkcji może nastąpić za to na Filipinach i w Wietnamie, Japonii i Korei Południowej.

W USA po epidemii epidemicznej biegunce świń (PED) i niższych cenach pasz przewidywany jest wzrost produkcji wieprzowiny o 1,9 proc. do 11,3 mln ton. Podobnie w Meksyku, po epidemii produkcja ma wzrosnąć o 2,0 proc. do 1,3 mln ton.

Niższe ceny pasz wpłyną także na zwiększenie produkcji w Kanadzie i Brazylii.

Również w Rosji ze względu na inwestycje powinien nastąpić zwiększenie produkcji wieprzowiny.

Lekki spadek o 0,3 proc. do 23,3 mln ton oczekiwany jest w UE w wyniku spadku pogłowia loch hodowlanych.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!