W systemie uczestniczyło 48 290 hodowców bydła mlecznego, co doprowadziło do zmniejszenia produkcji mleka o 1,12 mln ton.

Z początkowego budżetu sytemu w wysokości 150 mln euro na zrekompensowanie rolnikom mniejszych przychodów związanych z ograniczeniem produkcji przeznaczono prawie 112 mln euro.

System redukcji produkcji mleka został ogłoszony w lipcu 2016 r. i obejmował ostatni kwartał 2016 r. i styczeń 2017 r.

Jego celem było przeciwdziałanie skutkom kryzysu sektora mleczarskiego poprzez zmniejszenie ilości mleka dostępnego na rynku i tym samym podwyższenie cen za mleko dostarczane przez rolnikom.

W celu zachęcenia rolników do zmniejszenia produkcji mleka otrzymali oni wsparcie w wysokości 14 eurocentów za każdy kilogram rzeczywistego zmniejszenia produkcji.

Program przyczynił się do ponownego zrównoważenia rynku mleka w UE poprzez wzrost cen mleka w 2016 r. Średnia cena otrzymywana przez producentów w kwietniu 2017 r. wynosiła 32,79 eurocenta/kg i była o 21 proc. wyższa niż w kwietniu 2016 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!