Według badania ankietowego, przeprowadzonego wśród właścicieli obiektów stawowych średnia powierzchnia niezalana stawów w gospodarstwie wynosiła 44,3 proc.

Ogólna powierzchnia stawów, w których produkowane są w Polsce ryby wynosi 74 tys. ha. Największą powierzchnia dysponuje województwo dolnośląskie – 9448 ha, które co ciekawe jest dopiero na 9 miejscu pod względem produkcji ryb.

Tegoroczna produkcja karpi w Polsce szacowna jest na ponad 18 tys. ton, choć niektórzy twierdzą, że będzie ona około 3-4 tys. ton mniejsza w porównaniu do 2014 r. gdy wynosiła 19 tys. ton. Wtedy konieczny byłby import 5-6 tys. ton ryb.

Produkcja pstrągów powinna wynieść w 2015 r. 16 tys. ton. Najwięcej bo prawie 4,7 tys. ton zostanie  wyprodukowane zostanie w województwie pomorskim.

Rozwija się także produkcja jesiotrów i sumów europejskich, na razie jej poziom jest niewielki.