Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności został opracowany przez Economist Intelligence Unit (EIU) na zlecenie firmy DuPont. Narzędzie powstało w celu pogłębiania dialogu na temat bezpieczeństwa żywności na świecie. Indeks bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 107 krajach świata. Co kwartał Indeks jest aktualizowany, aby jak najlepiej odzwierciedlać wpływ globalnych zmian cen żywności na bezpieczeństwo żywności w każdym z państw.

Kwartalne aktualizacje Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności pod względem przystępności cenowej mają na celu wskazanie poziomu podatności krajów na skoki cen żywności. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku tych państw, których ludność cierpi z powodu niedożywienia.

Pozycja Polski w zestawieniu

Zgodnie z ostatnią aktualizacją, Polska z wynikiem 70,3 pkt. zajmuje 26 miejsce w Indeksie, a jej pozycja wzrosła o jedno miejsce od lipca. Jeśli chodzi o kraje sąsiadujące, to lepiej wypadły w zestawieniu m. in. Niemcy (11 miejsce, z 82,1 pkt.) oraz Republika Czeska (23 miejsce, z 72,7 pkt.). Z kolei niżej w Indeksie uplasowały się Słowacja (38 miejsce, 63,6 pkt.), Rosja (39 miejsce, z 62,2 pkt.) oraz Ukraina (47 miejsce, z 59,1 pkt.).

Pod względem osiągalności cenowej żywności Polska jest natomiast na 28 miejscu. Punktacja kraju dla tego wskaźnika to 75 pkt., co stanowi wynik lepszy od średniej światowej o 21 pkt. (przy maksymalnej ilości punktów wynoszącej 100).

Z kolei biorąc pod uwagę dostęp do żywności Polska uzyskała 64,3 pkt., co daje jej 31 miejsce w Indeksie. Jest to wynik lepszy od średniej światowej o 11,4 pkt. Pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności kraj zdobył 75,3 pkt.) i zajmuje 27 miejsce w zestawieniu. Jest to wynik o 17,8 pkt. lepszy od średniej.

Najlepsze wyniki Polska uzyskała m. in. pod względem obecności programów dotyczących bezpieczeństwa żywności (100 pkt.), dostępu do finansowania dla rolników (100 pkt.), standardów odżywiania (100 pkt.) i pewności dostaw (86, 4 pkt.). W kraju jest także bardzo niski odsetek w populacji osób żyjących poniżej granicy ubóstwa (99,8 pkt.)­. Natomiast obszarem wymagającym poprawy jest poziom wydatków publicznych na badania i rozwój, gdzie Polska uzyskała zaledwie 12,5 pkt., co daje jej 44 miejsce w Indeksie.

- Kwartalne aktualizacje wyników Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności umożliwiają kompleksową ocenę aktualnego poziomu bezpieczeństwa żywności w poszczególnych krajach oraz analizę ich mocnych i słabych stron w tym obszarze - komentuje Piotr Gill, Dyrektor Generalny DuPont Polska. - Cieszy nas awans Polski na 26 miejsce w Indeksie, jak również jej mocne strony, takie jak bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa żywności oraz sprostanie najwyższym standardom odżywiania - dodaje.