Średnia cena skupu mleka wzrosła o 0,6 proc. w stosunku do sierpnia 2015 r., ale wciąż jest o 17,9 proc. niższa od ceny sprzed roku.

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, cena skupu mleka w Polsce we wrześniu 2015 roku wyniosła 108,79 zł/hl i była niższa o 12,7 proc. niż we wrześniu 2014 r. i o 0,9 proc. większa od ceny wypłaconej w sierpniu 2015 r.

Wartość notowań głównych produktów mleczarskich w tygodniu rozpoczynającym się 1 listopada zmieniała się różnie.

Średnia cena masła wynosiła 298 euro/100 kg, a odtłuszczonego mleka w proszku 179 euro/100 kg. W porównaniu z poprzednim tygodniem spadek wynosił odpowiednio 0,6 i 1,0 proc.

Ser Gouda staniał o 0,6 proc. do 252 euro/100 kg, serwatki w proszku o 0,8 proc. do 64 euro/100 kg.

Średnie ceny innych produktów mleczarskich wzrosły: pełnego mleka w proszku o 1,4 proc. do 245 euro/100 kg, Cheddar o 1 proc. do 305 euro/100 kg, Ementaler o 1,2 proc. do 398 euro/100 kg, a Edamer o 0,7 proc. do 250 euro/100 kg.

Kurs euro w NBP z dnia 6-11-2015 wynosił 4,2458 zł.