To 70 procent więcej niż przed rokiem i nieco poniżej 10 tys. ton więcej niż w kwietniu br.

Wzrósł eksport do Chin. Eksport do Hongkongu i USA był w czerwcu 2016 r. odpowiednio ponad trzykrotnie i ponad dwukrotnie wyższy niż rok wcześniej.

Pomimo rosnących cen trzody chlewnej w UE, ceny eksportowe wieprzowiny nieco spadły.

W ciągu pierwszej połowy 2016 r. wyeksportowano 1,2 mln ton wieprzowiny, czyli o prawie 60 proc. więcej niż przed rokiem. Wartość jej wyniosła o ponad 800 mln euro więcej niż przed rokiem i osiągnęła nieco poniżej 2,6 mld euro.

Eksport podrobów wieprzowych w stosunku do 2015 r. wzrósł o 31 proc. do 120,3 tys. ton. W większych ilościach niż przed rokiem zakupiły je wszyscy najważniejsi azjatyccy odbiorcy z wyjątkiem Korei Południowej.

Wyższe ceny jednostkowe podrobów spowodowały wzrost wartości eksportu w ciągu roku o 44 proc. do 157,3 mln euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!