W całym 2017 r. KE oczekuje wzrostu dostaw rzędu 900 tys. ton, czyli o 0,6 proc. więcej niż w 2015 r. do 154,2 mln ton.

Produkcja mleka w 2017 r. w UE prognozowana jest na 164,3 mln ton, czyli o 500 tys. ton, albo 0,3 proc. więcej niż w 2016 r.

W przeciwieństwie do 2016 r. producenci zużyją mniej mleka surowego na cele paszowe, mniej sprzedadzą bezpośrednio lub wykorzystają w inny sposób w swoich gospodarstwach. Do mleczarni trafi 93,8 proc. wyprodukowanego mleka. Średnia wydajność mleczna krowy w UE wyniesie 7 066 kg mleka, czyli o 2,0 proc. więcej niż w 2016 r.

Według ekspertów pogłowie krów mlecznych w UE pod koniec 2017 r. wyniesie około 22,9 mln sztuk, czyli o 400 tys. sztuk, albo 1,6 proc. mniej niż na początku roku.

Oczekiwany jest w UE wzrost spożycia serów, masła i mleka w proszku, a także większy eksport produktów mlecznych do krajów trzecich.

W br. oczekiwany jest wzrost eksportu serów o 3 proc. do rekordowej wartości 824 tys. ton. Analitycy mówią również o sprzedaży masła rzędu 233 tys. ton, czyli o 10 proc. większej niż w 2016 r. Wzrosnąć ma również o 3,8 proc. do 791 tys. ton sprzedaż zagranicę odtłuszczonego mleka w proszku.

Prognozy na 2018 r. zakładają kontynuacje tendencji występujących w UE w 2017 r. Przy mniejszej liczbie krów mlecznych niż w 2017 r. i większej średniej wydajności mlecznej produkcja mleka powinna wzrosnąć o 0,8 proc. do 165,5 mln ton. Pozwoli to odpowiednio na 2,2 proc. i 2,4 proc. wzrost produkcji serów i masła.

Można tez oczekiwać 10 proc. wzrostu eksportu świeżych produktów mleczarskich i 4 proc. wzrostu zagranicznego zbytu masła.

Nastąpić też ma wzrost eksportu mleka odtłuszczonego w proszku o 74 tys. ton, albo 9 proc. do 898 tys. ton.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!