Eksport pszenicy miękkiej w sezonie 2015/2016 wyniósł 31,21 mln ton, czyli o 837 tys. ton, albo 2,6 proc. mniej niż w sezonie 2014/2015.

Największym eksporterem była Francja, które sprzedała za granicę 12,6 mln ton pszenicy, drugie miejsce zajęły Niemcy z eksportem 5,3 mln ton, a trzecie Rumunia z 4,0 mln ton.

Całkowity eksport pszenicy, w tym również pszenicy twardej i mąki z niej, z UE w sezonie 2015/2016 wyniósł 33,24 mln ton , wobec 34,13 mln ton w sezonie 2014/2016.

W sezonie 2015/2016 wyeksportowane zostało także z UE 10,39 mln ton jęczmienia i 1,98 mln ton ziarna kukurydzy, wobec odpowiednio 9,10 mln ton i 3,58 mln ton w sezonie 2014/2015.

Całkowity eksport zbóż włącznie z żytem, sorgo i mąką pszenną w sezonie 2015/2016 wyniósł 45,85 mln ton, czyli o 970 tys. ton, albo 2,1 proc. mniej niż w sezonie 2014/2015.

W sezonie 2015/2016 nastąpił silny wzrost importu zbóż w porównaniu z poprzednim sezonem o 4,48 mln ton, albo o 31,4 proc. do 20,25 mln ton. Przyczynił się do tego przede wszystkim wzrost importu kukurydzy o 3,76 mln ton, albo 39,4 proc. do 13,31 mln ton. Wzrósł też import pszenicy miękkiej o 1,13 mln ton, albo 39,6 proc. do 3,98 mln ton. Zmalał natomiast import pszenicy twardej o 180 tys. ton, albo 6,8 proc. do 2,47 mln ton.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!