Po ubiegłorocznej stagnacji eksportu mięsa, w pierwszym kwartale 2015 r. eksport mięsa i żywca do krajów trzecich w porównaniu z poprzednim rokiem wzrósł o ponad 84 200 ton, lub 7,4 proc. do 1,22 mln ton.

Wzrost eksportu dotyczył mięsa wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich za wyjątkiem owiec i kóz, których spadł o połowę.

Eksport wołowiny i cielęciny w porównaniu do 2014 r. o 18 proc. do około 133 100 ton, przy czym znaczną część stanowił żywiec rzeźny.

Trzody chlewnej i produktów ubocznych wyeksportowano 733 200 ton, czyli o 8,9 proc. więcej niż w pierwszym kwartale, przed rokiem. Więcej wieprzowiny kupowali przede wszystkim klienci z Chin i Korei Południowej.

Eksport mięsa drobiowego w pierwszym kwartale br. osiągnął około 341 000 ton i był o 3,8 proc. większy niż przed rokiem.

Import mięsa drobiowego do UE w tym samym czasie spadł o 1,3 proc. do 330 250 ton. Spadek ten dotyczył przede wszystkim mięsa drobiowego. Wzrósł natomiast import mięsa baraniego z Nowej Zelandii.

Podobał się artykuł? Podziel się!