16 procent ziarna kukurydzy miało zastosowanie w przemyśle i zostało przerobione na grysik lub skrobię kukurydzianą używane w przemyśle spożywczym lub do produkcji kosmetyków i medykamentów.

Powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno w UE w 2015 r. wyniosła ponad 9,2 mln ha. Prawie 1/3 z tej powierzchni została obsiana kukurydzą w Rumunii, a 17 proc. we Francji.

Uprawa kukurydzy na kiszonkę w UE prowadzona była na około 6 mln ha, z czego 34 proc. przypadało na Niemcy, a 24 proc. na Francję.

Materiał siewny kukurydzy produkowany był przede wszystkim we Francji, na Węgrzech i w Rumunii. Z około 170 tys. hektarów upraw nasiennych 80 proc. przypadało na te trzy kraje. Przy czym z 49 procentowym udziałem Francja zajmowała wśród nich pierwsze miejsce.

Kukurydza cukrowa w UE uprawiana była na 70 tys. ha przede wszystkim w Francji i na Węgrzech.

Łączna powierzchnia uprawy kukurydzy w UE w sezonie 2014/2015 wynosiła 15,44 mln ha. Dodając do tego powierzchnie zasiewów w Rosji i na Ukrainie dało to 24,44 mln ha. W tym czasie w obu tych krajach uprawiano łącznie kukurydzę na kiszonkę na około 2 mln hektarów, a na ziarno na prawie 7,0 mln ha.