W porównaniu z sierpniem 2015 r. wartość tego eksport wzrosła o 9,3 proc. do 10,65 mld euro. W tym samym czasie import tych towarów do UE wzrósł o 3,2 proc. do 8,89 mld euro.

Największy wzrost eksportu rolnego z UE odnotowano dla USA (o 221 mln euro) i Chin (o 106 mln euro). Wzrosła także sprzedaż do Wietnamu, Japonii i Korei Południowej. Mniej towarów zostało dostarczone do Egiptu, Jordanii i Turcji.

Największy wzrost wartościowy eksportu dotyczył żywności dla niemowląt (o113 mln euro) i wieprzowiny (o 101 mln euro), a mniejszy dla oliwy z oliwek i pszenicy.

Mniejsza była wartość eksportu innych zbóż, mleka w proszku i skór zwierzęcych.

Wartość unijnego eksportu rolno-spożywczego od września 2015 do sierpnia 2016 r. osiągnęła 129,5 mld euro, czyli o 1,3 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Również w tym okresie największy wzrost eksportu dotyczył USA (o1,8 mld euro) i Chin (o 1,5 mln euro).

Od września 2015 r. do sierpnia 2016 r. najsilniej wzrósł eksport wieprzowiny o 31 proc. albo o 1,2 mld euro, świeżych warzyw o 439 mln euro i żywych zwierząt o 382 mln euro.

Znaczne spadki eksportu dotyczyły skór i skórek zwierzęcych (spadek o 1,3 mld euro), pszenicy (mniej o 837 mln euro) i mleka w proszku (spadek o 708 mln euro).

Import rolno-spożywczy UE w okresie od września 2015 do sierpnia 2016 r. wzrósł o 1,5 proc., czyli do 112 mld euro.

Znaczny wzrost rzędu 748 mln euro zanotowano w przypadku importu z Ukrainy. Wzrost dotyczył też importu z Wybrzeża Kości Słoniowej i Argentyny. Znaczy spadek o 1,2 mld euro miał miejsce w przypadku importu z Brazylii.