PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

UE: Najszybciej rośnie rynek mięsa drobiowego

UE: Najszybciej rośnie rynek mięsa drobiowego

Autor: JK

Dodano: 24-01-2015 10:32

Tagi:

Według analityków BGŻ, w najnowszym raporcie przestawiającym perspektywy średniookresowe dla sektora rolnego „Medium- term prospects for EU agricultural markets and income 2014-2024“ eksperci podkreślają, że drób będzie najszybciej rozwijającym się segmentem sektora mięsnego.



Oczekuje się, że zarówno produkcja, jak i konsumpcja, drobiu w latach 2014- 2024 wzrosną o 7 proc.. Ta dynamika jest jednak niższa niż w ostatnich pięciu latach, kiedy produkcja wzrosła o 11 proc. Warto niemniej podkreślić, że stałe zainteresowanie drobiem wiąże się ze stosunkowo niską ceną, w porównaniu z pozostałymi gatunkami mięsa (lepsza konwersja paszy na kg przyrostu mięsa) i relatywnie krótkim procesem produkcji.

Konsumenci postrzegają to mięso jako zdrowe i łatwe do przygotowania. Nie występują również ograniczenia związane z normami religijnymi. Czynniki te powodują, że na rynku unijnym zwiększa się systematycznie konsumpcja mięsa drobiowego, kosztem mięsa wieprzowego. Ten proces jest widoczny zarówno w państwach starej piętnastki, jak i w nowych krajach członkowskich.

Według prognoz KE będzie on również występował w kolejnej dekadzie, kiedy to przeciętne spożycie mięsa drobiowego w UE ma wzrosnąć o 5 proc. do poziomu 22,8 kg na osobę rocznie. Widząc rosnące zapotrzebowanie producenci mięsa drobiowego w UE decydują się często na zwiększenie mocy przerobowych. Jest to szczególnie widoczne w nowych krajach członkowskich, gdzie w latach 2014-2024 według ekspertów KE, wolumen produkcji powinien zwiększyć się o 11 proc. Będzie on napędzany głównie przez Węgry, Polskę i Rumunię.

Z kolei produkcja w starych państwach członkowskich powinna zwiększyć się w analizowanym okresie o 6 proc. Tu największymi graczami pozostaną Francja, Wielka Brytania, Niemcy oraz Holandia. Na tym tle Polska, jak podaje IERiGŻ, ze wzrostem produkcji w 2014 r. na poziomie 10 proc. i wolumenem produkcji ok. 1825 tys. t wyłania się jako jeden z głównych graczy na rynku UE.

Z jednej strony, wynika to z dużego zapotrzebowania na mięso drobiowe w kraju na poziomie 26,9 kg na osobę w ciągu roku (szacunek za 2014 r.). Z drugiej strony, polscy producenci drobiu systematycznie umacniają swoją pozycję na rynku wspólnotowym, gdzie kierowane jest ponad 34 proc. produkcji drobiu. Biorąc pod uwagę powyższe prognozy, perspektywy rozwoju dla polskich producentów drobiu w kolejnych dziesięciu latach są zdecydowanie korzystne. Z drugiej strony, wraz ze stopniowy nasycaniem się rynku zachodnioeuropejskiego, wzrost sprzedaży polskiego drobiu na rynek wspólnotowy może słabnąć.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • kujawiak 2015-01-27 21:31:47
    Protest rolników Żnin 28 o 10 droga s5 wszyscy co leży im na sercu los własnych gospodarstw to powinni tam się znależ nie siedźcie w domach bo sami podcinacie sobie drzewo
  • smoku 2015-01-25 14:20:30
    Ludzie kupują kurczaki, tanie podroby, kości a wędlin poniżej 20 zł/kg lepiej nie tykać bo bieda straszna (śmiesznie niskie płace i bezrobocie a socjal mimo strasznego fiskalizmu jak w Afryce więc mało kto kupić może wołowinę za 30 czy 50 zł, ba nawet schab powoli staje się daniem luksusowym taki to dobrobyt za UE w Rzeczypospolitej nastał. Na wsi też jak sobie sam nie wyhodujesz to w sklepach zawału można dostać na te ceny, robi się gorszy syf jak w stanie wojennym bo sklepy równie dobrze mogłyby być puste skoro i tak ludzi na nic nie stać.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!