PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

UE: Po raz pierwszy opublikowano bilans proteinowy

UE: Po raz pierwszy opublikowano bilans proteinowy Producenci rolni w Unii zapewniają 2,3 mln t nasion soi, import unijny to 14,6 mln t, a zużycie 16,8 mln. t;, Fot. Katarzyna Szulc

Komisja Europejska po raz pierwszy opublikowała bilans proteinowy w Unii. Określa on przegląd produkcji, konsumpcji oraz handlu wszystkich źródeł białek w paszach dla zwierząt.



Użycie zbóż na cele paszowe w bilansie proteinowym wskazane jest na 174,4 mln t, i 92 proc. zbóż pochodzi z produkcji unijnej. W bilansie produktów 38 proc. pochodzi z produkcji w UE, w tym surowców oleistych: śruta rzepakowa, słonecznikowa, sojowa, które stanowiące ważne źródło białka (83,9 mln t.).

W bilansie produktów największa zależność jest od importowanej śruty sojowej, na którą zapotrzebowanie w sezonie 2015/16 wynosiło 31,2 mln t i tylko 5 proc. pochodziło z produkcji unijnej.

Copa-Cogeca, Fedoil i Fefac z zadowoleniem przyjęły publikację bilansu monitorowania popytu na źródła białka paszowego w Unii dla sezonu 2015/16. Bilans proteinowy jest pierwszym takim raportem, określa całkowite zapotrzebowanie na źródła białka paszowego w Unii Europejskiej. Kolejny tego typu bilans dla sezonu 2016/17 ma ukazać się jesienią br.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.189.255
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!