Od stycznia do lipca br. eksport owiec i jagniąt w wadze ubojowej wyniósł 20 981 ton, czyli o 6,5 proc. albo 1450 t mniej niż w analogicznym okresie 2014 r.

O ¼ spadł import libijski, który stanowił w ub.r. 69 proc. importu z UE owiec i jagniąt ogółem.

W porównaniu z 2014 r. wpływy UE z eksportu owiec i jagniąt spadły o 20 mln euro do prawie 73 mln euro.

Sytuacja ta była najbardziej odczuwalna w Rumunii, która jest największym eksporterem owiec w UE, a jej dostawy do krajów trzecich spadły prawie o ¼.Wpływ na to miała choroba błękitnego języka na Bałkanach.

Jeszcze większy spadek zanotowała UE w eksporcie mięsa owczego i jagnięcego. O ile od stycznia do lipca 2014 r. wyeksportowano go 14617 ton, to rok później 9690 ton, czyli o 40 proc. mniej.

Eksport mięsa mrożonego w tym samym czasie spadł o 67 proc. do 5457 ton. Znaczne zmniejszenie eksportu mięsa mrożonego z UE zanotowano w przypadku Hong Kongu, gdzie zmniejszył się on z 11079 ton do 2364 ton.

Na spadku eksportu mięsa owczego najwięcej straciły Wielka Brytania i Hiszpania. 

Podobał się artykuł? Podziel się!