W ostatnim roku produkcja wołowiny w UE wzrosła o 2,5 proc., Przy czym produkcja w Polsce zwiększyła się do 77 tys. ton, Irlandii do 64 tys. ton, a w Wielkiej Brytanii do 30 tys. ton.

Wzrost stada krów i możliwości eksportowych ma stymulować dalszy wzrost produkcji wołowiny w 2015 r.

W pierwszym kwartale br. produkcja wołowiny w UE wzrosła o 4,8 proc. Stało się to dzięki ubojowi krów mlecznych w wielu krajach w celu ograniczenia przekroczeń kwoty mlecznej. Dotyczyło to szczególnie Polski, Włoch, Estonii, Austrii, Łotwy i Luksemburga.

W Hiszpanii produkcja wołowiny e ciągu pierwszego kwartału br. wzrosła o 9,3 proc.

W 2015 r. całkowita produkcja wołowiny może wzrosnąć o 1,4 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!