Produkcja wieprzowiny w 2016 r. wyniosła 23,23 mln ton, czyli o 315 tys. ton, albo 1,4 proc. więcej niż w 2015 r.

Dotychczasowy rekord pochodzący z 2007 r. wynosił 22,98 mln ton wieprzowiny, która pochodziła od około 260 mln świń.

W 2016 r. 23,23 mln ton wieprzowiny pochodziło z 257,16 mln świń. Przyczyną było zwiększenie się średnie masy ubijanej świni z 88,4 do 90,3 kg.

W Hiszpanii pogłowie świń w 2016 r. wzrosło w porównaniu z 2015 r. o 3 proc. do 29,23 mln sztuk. Produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 5,3 proc. do 4,06 mln ton.

W ubiegłym roku Niemcy utrzymały swoją pozycję największego producenta wieprzowiny w UE. Ubojowi poddano tam 59,26 mln zwierząt i wyprodukowano 5,57 mln ton wieprzowiny, czyli mniej więcej tyle, co w 2015 r.

Trzecie miejsce w produkcji wieprzowiny utrzymała Francja, gdzie produkcja w porównaniu z 2015 r. wzrosła o 1 proc. do 1,99 mln ton.

Czwarte miejsce zajęła Polska, gdzie w tym czasie produkcja wieprzowiny wzrosła o 3 proc. do 1,96 mln ton.

Kolejne miejsca zajęły: Włochy ze wzrostem produkcji o 3,9 proc. do 1,54 mln ton oraz Dania i Belgia, które zanotowały spadek odpowiednio o 2 proc. do 1,57 mln ton  i o 5,7 proc. do 1,06 mln ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!