Do wzrostu eksportu wieprzowiny z UE przyczyniły się przede wszystkim większe dostawy do Chin, które we wrześniu br. wyniosły 60,9 tys. ton i były o 130 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Od stycznia do września 2015 r. w porównaniu z poprzednim rokiem eksport wieprzowiny wzrósł do 1218,6 tys. ton, czyli o 9 proc.

Najbardziej, bo o 71 proc. do 374 tys. ton wzrósł w tym czasie eksport do Chin, o 24 proc. do 65,2 tys. ton wzrósł eksport do Australii, a  o 15 proc. do 141,1 tys. ton zwiększył się eksport do Korei Południowej.

Od stycznia do września 2015 r. najbardziej, bo o 19 proc. do 210,2 tys. ton spadł natomiast eksport do Japonii, a mniej, bo o 11 proc do 51,2 tys. ton na Filipiny.

Ceny wieprzowiny w okresie od stycznia do września br. były niższe od ubiegłorocznych, a wartość jej eksportu wyniosła 368,8 mln euro, czyli tylko o 12 proc. więcej niż w tym samym okresie 2014 r.

Również Chiny były motorem eksportu podrobów wieprzowych z UE.

W porównaniu z okresem od stycznia do września 2014 r. eksport ich wzrósł o 9 proc. do 849,9 tys. ton, przy czym wzrost eksportu do Chin wyniósł 32 proc. do 444,9 tys. ton. Jednak w tym samym czasie spadł eksport do Hong Kongu i na Filipiny odpowiednio o 32 proc. i 11 proc., do 141,7 i 55,6 tys. ton.