Pod koniec lipca w UE ceny OMP oraz serwatki w proszku były odpowiednio o 39 i 35 proc. niższe niż rok wcześniej. W tym samym czasie w nieco tylko mniejszym stopniu obniżyły się ceny PMP (o 29 proc.). Ceny serów, w zależności od gatunku, spadły od 9 proc. (Emmental) do 26 proc. (Edam). Na tle pozostałych produktów masło potaniało w niewielkim stopniu (15 proc.). W stosunku do minimów zanotowanych w 2009 r. ceny są wciąż wyższe. Jednak w przypadku OMP różnica ta jest niewielka i wynosi około 8 proc. Nieco większe są różnice w przypadku PMP (ok. 20 proc.), a tym bardziej masła (ok. 35-40 proc.). Prawdopodobnie w dużej mierze jest to efekt słabego euro.

W lipcu 2015 r. unijna waluta była o 17 proc. słabsza wobec dolara niż w pierwszej połowie 2009 r., co czyni tutejszą produkcję bardziej konkurencyjną na światowym rynku i hamuje nieco spadki cen.

Podobał się artykuł? Podziel się!